Πλύσιμο αυτοκινήτου με το πλυστικό υψηλής πίεσης: Οδηγίες και συμβουλές

Με ένα πλυστικό υψηλής πίεσης μπορείτε να πλένετε ξεκούραστα το αυτοκίνητό σας. Θα σας δώσουμε συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξετε.

Άνδρας στέκεται στην επιφάνεια φόρτωσης ενός pickup και πλένει το αυτοκίνητο με ένα πλυστικό υψηλής πίεσης

Πλυστικό υψηλής πίεσης για το πλύσιμο αυτοκινήτου

Ένα πλυστικό υψηλής πίεσης καθαρίζει αποτελεσματικά το αυτοκίνητό σας από ακαθαρσίες με υψηλή πίεση νερού. Έτσι, δεν χρειάζεται να καθαρίζετε ολόκληρο το αμάξωμα με το χέρι. Ακολουθήστε μερικές απλές συμβουλές, για να μην προκληθεί ζημιά στο αυτοκίνητο από τον καθαρισμό με το πλυστικό υψηλής πίεσης.

Κατάλληλα πλυστικά υψηλής πίεσης για το αυτοκίνητό σας

Τι πρέπει να προσέχετε όταν επιλέγετε ένα πλυστικό υψηλής πίεσης για πλύσιμο αυτοκινήτων; Πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να μπορείτε να εργάζεστε καλά με το μηχάνημα. Ένα πλεονέκτημα είναι, μεταξύ άλλων, το μικρό βάρος. Για παράδειγμα, το RE 90 ζυγίζει μόνο 9,8 κιλά και είναι ιδανικό για πλύσιμο αυτοκινήτων. Τα πλυστικά υψηλής πίεσης για πλύσιμο αυτοκινήτων πρέπει να έχουν πίεση τουλάχιστον 80 bar, δεν απαιτούνται πάνω από 200 bar. Όμως, δεν είναι μόνο η πίεση που παίζει καθοριστικό ρόλο για την καλή απόδοση καθαρισμού, αλλά και η ποσότητα νερού. Το μηχάνημα πρέπει να έχει ροή νερού από 300 έως 500 λίτρα ανά ώρα. Στα πλυστικά υψηλής πίεσης για το πλύσιμο του αυτοκινήτου, προσέξτε τη δυνατότητα εφαρμογής απορρυπαντικού και προσαρμογής αξεσουάρ, όπως π.χ. βούρτσα πλύσης. Σε όλα τα πλυστικά υψηλής πίεσης της STIHL πληρούνται αυτές οι βασικές απαιτήσεις.

Ένα άτομο γυρίζει τον διακόπτη σε ένα πλυστικό υψηλής πίεσης STIHL RE 130 plus

Πλύσιμο αυτοκινήτου με το πλυστικό υψηλής πίεσης: Συμβουλές

Μην εκθέτετε το αυτοκίνητό σας σε μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας κατά το πλύσιμο. Συνεπώς, το χειμώνα σε θερμοκρασίες κάτω από -10 βαθμούς Κελσίου, μην πλένετε το αυτοκίνητο με το πλυστικό υψηλής πίεσης. Διαφορετικά, το ζεστό νερό μπορεί να προκαλέσει πολύ μικρές ρωγμές στη κρύα βαφή. Κατά τον καθαρισμό το καλοκαίρι, θα πρέπει να περιμένετε τις πρωινές ή βραδινές ώρες και να μην καταπονείτε τη ζεστή βαφή με κρύο νερό. Σε πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, δεν συνιστούμε επίσης το πλύσιμο με το χέρι ή την οδήγηση σε πλυντήριο αυτοκινήτων.

Όταν πλένετε το αυτοκίνητό σας, κρατάτε το πλυστικό υψηλής πίεσης σε αμβλεία γωνία, με μικρή πίεση και επαρκή απόσταση (τουλάχιστον 25 εκατοστά) από το όχημα. Εάν η πίεση δεν επαρκεί για να διαλύσετε τη βρωμιά, μπορείτε να την αυξήσετε αργά. Ωστόσο, η υπερβολική πίεση (πάνω από 200 bar) μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη βαφή.

Επιτρέπεται να πλένεται το αυτοκίνητο με ένα πλυστικό υψηλής πίεσης;

Δεν επιτρέπεται παντού το πλύσιμο του αυτοκινήτου με ένα πλυστικό υψηλής πίεσης στο οικόπεδό σας ή σε δημόσιο δρόμο. Η δέσμη νερού μπορεί να διαλύσει το λάδι από το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα το νερό που περιέχει λάδι να καταλήξει στο έδαφος, στα υπόγεια ύδατα ή στην αποχέτευση. Ακόμη και τα λύματα που δεν περιέχουν λάδια δεν πρέπει να απορρίπτονται στην αποχέτευση ή σε ανοιχτά ύδατα. Και τα δύο θα επιβαρύνουν και θα θέσουν σε κίνδυνο το περιβάλλον.

Γι' αυτό το λόγο, το πλύσιμο του αυτοκινήτου επιτρέπεται συχνά μόνο σε σημεία με διαχωριστή λαδιού στην απορροή νερού, όπως σε πλυντήρια αυτοκινήτων. Για την προστασία του περιβάλλοντος, συνιστούμε τον καθαρισμό του αυτοκινήτου μόνο σε εγκεκριμένα πλυντήρια αυτοκινήτων. Σε κάθε περίπτωση, ενημερωθείτε για τους κανόνες που ισχύουν στην κοινότητά σας, πριν ξεκινήσετε το πλύσιμο του αυτοκινήτου.

Πλύσιμο αυτοκινήτου: Νομικές σημειώσεις

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου σε ιδιωτικά ακίνητα επιτρέπεται μόνο υπό αυστηρές νομικές προδιαγραφές. Λάβετε συνεπώς υπόψη τις τοπικές διατάξεις σχετικά με τη νομιμότητα του καθαρισμού του οχήματος. Για σιγουριά, ενημερωθείτε σχετικά με τους σχετικούς κανονισμούς από την αρμόδια κοινότητα.

Πλύσιμο κινητήρα με το πλυστικό υψηλής πίεσης

Απαγορεύεται το πλύσιμο του κινητήρα όπου δεν υπάρχει διαχωριστής λαδιού. Συνεπώς, το πλύσιμο του κινητήρα με το πλυστικό υψηλής πίεσης δεν επιτρέπεται να εκτελείται σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις, σε δρόμους και στα περισσότερα πλυντήρια αυτοκινήτων σελφ σέρβις. Ενημερωθείτε εκ των προτέρων για το πού επιτρέπεται να πραγματοποιείτε πλύσιμο του κινητήρα.

Σωστό πλύσιμο αυτοκινήτου με το πλυστικό υψηλής πίεσης: Οδηγίες

Πατέρας και γιος κάθονται στην επιφάνεια φόρτωσης ενός pickup και δίπλα στο όχημα βρίσκεται ένα πλυστικό υψηλής πίεσης STIHL RE 130 plus

Σύνοψη: Πλύσιμο αυτοκινήτου με το πλυστικό υψηλής πίεσης

  • Με ένα πλυστικό υψηλής πίεσης πλένετε ξεκούραστα και αποτελεσματικά το αυτοκίνητό σας.
  • Πριν από το πλύσιμο του αυτοκινήτου, ενημερωθείτε για τους κανονισμούς της περιοχής σας. Συχνά απαγορεύεται ο καθαρισμός σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις και στον δρόμο.
  • Το πλύσιμο του κινητήρα επιτρέπεται μόνο σε σημεία που διαθέτουν διαχωριστή λαδιού στην εκροή νερού. Έτσι προστατεύεται το περιβάλλον από τα υπολείμματα λαδιού που εκρέουν.
  • Χρησιμοποιείτε κατά την εργασία πάντα τα μέσα ατομικής προστασίας σας σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.
  • Εργάζεστε κατά το πλύσιμο αυτοκινήτου με το πλυστικό υψηλής πίεσης με χαμηλή πίεση, σε αμβλεία γωνία και με επαρκή απόσταση, για να μην προκαλέσετε ζημιά στη βαφή. Κατά τον καθαρισμό, χρησιμοποιήστε το ακροφύσιο επίπεδης δέσμης.
  • Απομακρύνετε πρώτα με το χέρι τυχόν χαλαρούς ρύπους, όπως φύλλα και κλαδιά. Στη συνέχεια πλύντε το αυτοκίνητο με το πλυστικό υψηλής πίεσης, για να απομακρύνετε τους χονδρούς ρύπους.
  • Κατόπιν, ψεκάστε τη βαφή με σαμπουάν αυτοκινήτου και καθαρίστε τους επίμονους ρύπους στις ζάντες με καθαριστικό ζαντών. Πλύνετε το αυτοκίνητο ήπια με βούρτσα πλύσης στο πλυστικό υψηλής πίεσης ή ένα μαλακό σφουγγάρι. Τέλος, ξεβγάλτε το αυτοκίνητο με καθαρό νερό και στεγνώστε το καλά.

Ακόμα περισσότερα για τους λάτρεις του κήπου