Γενικά, τα αρωματικά φυτά είναι μια εξαιρετική επιλογή για αρχάριους φίλους της κηπουρικής, καθώς έχουν ελάχιστες απαιτήσεις αλλά και πολλές χρήσεις. Η καλύτερη περίοδος για φύτευση ή μεταφύτευση ρίγανης είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο.
Όταν καλλιεργούμε τη ρίγανη σε γλάστρα, πρέπει να γνωρίζουμε τα παρακάτω:
- Μπορούμε να ξεκινήσουμε φυτά ρίγανης από σπόρους, μοσχεύματα ή έτοιμα φυτά σε γλαστράκια που θα αγοράσουμε από το φυτώριο. Γενικά, η μέθοδος των σπόρων είναι δύσκολη για έναν ερασιτέχνη και αποδίδει μετά από αρκετό καιρό.
- Αν θέλουμε να ξεκινήσουμε τα φυτά από σπόρους, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η σπορά πρέπει να είναι επιφανειακή, καθώς οι σπόροι της ρίγανης είναι μικροσκοπικοί σαν κόκκοι άμμου, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Αν τους φυτέψουμε 3-4 εκατοστά βαθιά είναι σίγουρο ότι δε θα βλαστήσουν. Πρέπει απλά να τους ακουμπήσουμε στο χώμα της γλάστρας και να σκεπάσουμε με ελάχιστο χώμα. Οι σπόροι ρίγανης θα βλαστήσουν περίπου μετά από μία εβδομάδα. Μια σωστή τεχνική είναι να αναμειγνύουμε τους σπόρους ρίγανης με ποταμίσια άμμο, καθώς έτσι με το πρώτο πότισμα οι σπόροι θα βαρύνουν και θα απομακρύνονται δύσκολα με τον αέρα.
- Αν αγοράσουμε έτοιμο φυτό ρίγανης από το φυτώριο, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να το μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα, ιδανικά από τερακότα. Εν αντιθέσει με το πλαστικό, το υλικό αυτό έχει πόρους και βοηθάει το χώμα να αποβάλλει την επιπλέον εδαφική υγρασία που μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για το ριζικό σύστημα του φυτού. Εννοείται ότι η γλάστρα μας, ανεξαρτήτως υλικού, θα πρέπει να διαθέτει οπές αποστράγγισης, έτσι ώστε το επιπλέον νερό να διαφεύγει εντός ολίγου. Το χώμα που επιλέγουμε θα πρέπει να παρέχει καλή αποστράγγιση, Μπορούμε να το αναμείξουμε με λίγο κομπόστ.
- Η ρίγανη έχει χαμηλές απαιτήσεις σε νερό. Όταν πρόκειται για καλλιέργεια σε γλάστρα, ίσως χρειαστεί να ποτίσουμε τα φυτά μας 2-3 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι και μία φορά την εβδομάδα κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ποτίζουμε μόνο αφού διαπιστώσουμε ότι το χώμα είναι εντελώς ξηρό. Το υπερβολικό πότισμα εκτός όλων των άλλων προβλημάτων που θα επιφέρει, είναι σίγουρο ότι θα μειώσει και την ποιότητα του συγκομιζόμενου φυτικού υλικού.
- Όσον αφορά τη λίπανση, η ρίγανη για οικιακή χρήση έχει μίνιμουμ απαιτήσεις και δε χρειάζεται κάποιο εξειδικευμένο λίπασμα. Μπορούμε προαιρετικά να προσθέσουμε μία φορά στις αρχές της άνοιξης και μία φορά το καλοκαίρι ένα υγρό λίπασμα 7-7-7, προκειμένου να βοηθήσουμε το φυτό στη γρήγορη αναγέννηση ειδικά μετά από δραστικό κλάδεμα και αφαίρεση της πλειοψηφίας των βλαστών.
- Αν ενδιαφερόμαστε να έχουμε συχνά φρέσκα κλωνάρια ρίγανης και να τα προσθέτουμε χλωρά στη μαγειρική, μία καλή τακτική είναι να κορυφολογούμε πολύ τακτικά και να μην αφήσουμε το φυτό να ανθίσει ποτέ. Κάθε βδομάδα περίπου την κορυφολογούμε και έτσι το φυτό συνεχίζει ακάθεκτο και πετάει νέα βλάστηση. Ακόμη και το χειμώνα η ρίγανή μας μπορεί να είναι συχνά καταπράσινη.
- Εναλλακτικά, αν ενδιαφερόμαστε να συλλέξουμε πλούσιο φυτικό υλικό με μιας και να το αποξηράνουμε, μπορούμε να κλαδέψουμε μία ή δύο φορές τη ρίγανη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στη συνέχεια, μπορούμε να δέσουμε τη ρίγανη σε μπουκέτα και να τα κρεμάσουμε έτσι ώστε να στεγνώσουν καλά και να ξεραθούν.
- Κατά τους χειμερινούς μήνες, και εφόσον παρατηρήσουμε ότι η θερμοκρασία ετοιμάζεται να πέσει αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν, μπορούμε για μερικές ημέρες να τοποθετήσουμε τη γλάστρα με τη ρίγανη σε ημιυπαίθριο ή και εσωτερικό χώρο, προκειμένου να την προστατέψουμε. Αυτό ισχύει περισσότερο βέβαια για τη Βόρεια Ελλάδα, και λιγότερο για την Κεντρική και Νότια περιοχή της χώρας. Ωστόσο, σε καμμία περίπτωση δε θα πρέπει να τοποθετήσουμε τη γλάστρα κοντά σε κάποια εστία θερμότητας, καθώς αυτός είναι ο σίγουρος τρόπος να ρισκάρουμε την ολική κατάρρευση και θάνατο του φυτού.
- Και μια τελευταία συμβουλή: Αν δείτε ξαφνικά, μετά από αλλαγή θέσης της γλάστρας ή μετά από μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, το φυτό σας να μαραίνεται και να πεθαίνει, δεν αξίζει ούτε να στεναχωρηθείτε ούτε να ξοδέψετε χρόνο και ενέργεια για να το αναγεννήσετε. Και αυτό γιατί πιθανότατα δεν θα τα καταφέρετε. Τα αρωματικά φυτά σε γλάστρα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής και πολλούς παράγοντες που απειλούν την ευρωστία και τη ζωτικότητά τους. Μάλλον λοιπόν ήρθε η ώρα να αγοράσετε νέα φυτά ρίγανης, που θα είναι σε θέση να σας δώσουν πιο τρυφερούς και μυρωδάτους βλαστούς για τα επόμενα χρόνια.