Συμβουλές για τη συντήρηση του χορτοκοπτικού σου

Εδώ θα βρείτε συμβουλές και οδηγίες για την τακτική συντήρηση του χορτοκοπτικού σας, ώστε να διατηρείτε πάντοτε υψηλά την απόδοση του.

Ένα μηχανοκίνητο χορτοκοπτικό STIHL FS 240 βρίσκεται στο γρασίδι, στο φόντο ένας άντρας προετοιμάζεται για τη συντήρηση

Επισκόπηση: Συντήρηση ενός χορτοκοπτικού

Κατά τη συντήρηση του μηχανοκίνητου χορτοκοπτικού STIHL FS 131 καθαρίζεται η κεφαλή κοπής

Τι πρέπει να προσέξετε για τη συντήρηση του  χορτοκοπτικού

Όσον αφορά τη συντήρηση του χορτοκοπτικού σας, η προσεκτική ανάγνωση των οδηγιών χρήσης αποτελεί το πρώτο βήμα – εκεί θα βρείτε τις σημαντικότερες πληροφορίες για τις εργασίες συντήρησης. Πρέπει να εκτελείτε μόνο εργασίες συντήρησης και επισκευές που περιγράφονται στις οδηγίες χρήσης. Όλες οι υπόλοιπες εργασίες πρέπει να εκτελούνται από πιστοποιημένο αντιπρόσωπο της STIHL που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για όλες τις επισκευές. Εδώ θα μάθετε ποιες εργασίες μπορείτε να κάνετε μόνοι σας.

Έλεγχος του εργαλείου κοπής ενός χορτοκοπτικού

Το χορτοκοπτικό λειτουργεί με διαφορετικές κεφαλές κοπής, τις οποίες μπορείτε να αντικαταστήσετε, ανάλογα με τις ανάγκες, με λίγες κινήσεις. Σημαντικό ρόλο στην ομαλή χρήση του χορτοκοπτικού έχει η κατάσταση του εργαλείου κοπής που χρησιμοποιείται. Κατά τον έλεγχο του εργαλείου κοπής, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα, με τις διαφορετικές κεφαλές κοπής να διαφέρουν ως προς το χειρισμό:

  1. Κεφαλή κοπής με μεσινέζα (π.χ. AutoCut, SuperCut): Ανοίξτε την κεφαλή κοπής και βεβαιωθείτε ότι το τύλιγμα της μεσινέζας είναι σωστό – τα νήματα δεν πρέπει να είναι σταυρωτά. Σε αυτήν την περίπτωση, ξανατυλίξτε την κεφαλή κοπής με γνήσια μεσινέζα STIHL.
  2. Κεφαλή κοπής με πλαστικά μαχαίρια (PolyCut): Επιθεωρήστε την κεφαλή κοπής για φθορά και ρωγμές – στο PolyCut, τα σημάδια φθοράς υποδεικνύουν την κατάσταση του εργαλείου κοπής. τα τρία μαχαίρια του PolyCut πρέπει πάντα να αντικαθίστανται ως πλήρες σετ.
  3. Εργαλεία κοπής μετάλλου (π.χ. χλοοκόπτης, μαχαίρι χόρτου): Για τα εργαλεία κοπής μετάλλων, πρέπει να προσέχετε αν χρειάζονται ξανά τρόχισμα. Εάν είναι λυγισμένα ή ραγισμένα, θα πρέπει οπωσδήποτε να τα αντικαταστήσετε.
Το μαχαίρι δενδρυλλίων ενός μηχανοκίνητου χορτοκοπτικού STIHL καθαρίζεται με ένα υγρό πανί

Τακτική συντήρηση και φροντίδα του  χορτοκοπτικού

Μετά την εργασία, θα πρέπει να συντηρείτε τακτικά το μηχανοκίνητο χορτοκοπτικό σας και να ελέγχετε εάν το εργαλείο κοπής και ο προφυλακτήρας έχουν συναρμολογηθεί σωστά

Καθαρισμός χορτοκοπτικού

Η συντήρηση είναι μια καλή ευκαιρία για σχολαστικό καθαρισμό του χορτοκοπτικού σας – σας εξηγούμε πώς γίνεται αυτό με τον καλύτερο τρόπο.

Ένα άτομο αφαιρεί ένα μαλακό πανί χόρτα από ένα μηχανοκίνητο χορτοκοπτικό STIHL, για να το καθαρίσει

Εργαλεία και υλικά

Ακολουθεί μια επισκόπηση των βασικών εργαλείων και υλικών που χρειάζεστε για να καθαρίσετε το χορτοκοπτικό σας. Χρησιμοποιείτε κατά την εργασία πάντα τα μέσα ατομικής προστασίας σας σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.

  • Βούρτσα/πινέλο
  • Μαλακό πανί
  • Καθαριστικό γενικής χρήσης
  • STIHL Varioclean
  • Πολυκλειδί
  • Γάντια εργασίας
Ένα άτομο καθαρίζει με ένα υγρό πανί την προστασία ενός μηχανοκίνητου χορτοκοπτικού STIHL

Καθαρισμός προστατευτικού και περιβλήματος

Για να απολαμβάνετε το κοπτικό μηχάνημά σας για πολύ καιρό, συνηθίστε να το καθαρίζετε αμέσως μετά από την εργασία – πριν στεγνώσουν τα υπολείμματα – ο προφυλακτήρας και το περίβλημα του χορτοκοπτικού. Προτού ξεκινήσετε, αποσυνδέστε από ένα ηλεκτρικό χορτοκοπτικό το φις, αφαιρέστε από ένα επαναφορτιζόμενο χορτοκοπτικό την επαναφορτιζόμενη μπαταρία και, από ένα βενζινοκίνητο χορτοκοπτικό, σβήστε τον κινητήρα.

Για να καθαρίσετε το περίβλημα και τον προφυλακτήρα του χορτοκοπτικού σας, χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί ή μια μαλακή βούρτσα, ενώ για επίμονους ρύπους χρησιμοποιείτε επίσης ένα καθαριστικό γενικής χρήσης.

Ένα άτομο αφαιρεί το φίλτρο αέρα από ένα μηχανοκίνητο χορτοκοπτικό STIHL, για να το καθαρίσει

Καθαρισμός του φίλτρου αέρα

Τα φίλτρα αέρα καθαρίζουν τον αέρα του καρμπυρατέρ και γεμίζουν με ρύπους, με την πάροδο του χρόνου. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε το φίλτρο αέρα στο χορτοκοπτικό σας, εάν είναι απαραίτητο. Ανοίξτε το περίβλημα του φίλτρου σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και αφαιρέστε το φίλτρο φλις ή χάρτινο φίλτρο. Κτυπήστε το καλά για να καθαρίσετε το φίλτρο του χορτοκοπτικού σας.

Ωστόσο, έχετε υπόψη: Τα φίλτρα φλις είναι φίλτρα βάθους. Για το λόγο αυτό, με το χτύπημα αφαιρούνται μόνοι οι επιφανειακοί ρύποι. Διότι τα μικρά σωματίδια ρύπων κολλάνε βαθιά στο υλικό και μπορούν να διαλυθούν με ειδικά καθαριστικά, όπως για παράδειγμα το STIHL Varioclean. Εάν χρειάζεται, μετά τον καθαρισμό με Varioclean, αφήστε το να στεγνώσει μόνο σε θερμοκρασία δωματίου.

Μερικά μηχανήματα διαθέτουν ένα χονδρό μεταλλικό φίλτρο αντί για ένα φίλτρο φλις. Αυτό χρησιμεύει στον καθαρισμό του αέρα ψύξης κινητήρα. Εδώ, κατά τον καθαρισμό του χορτοκοπτικού σας, αρκεί συνήθως το απλό χτύπημα ή το πλύσιμο κάτω από τρεχούμενο νερό.

Καθαρισμός των πτερυγίων ψύξης του κυλίνδρου

Για να λειτουργεί με ασφάλεια το χορτοκοπτικό σας και για να έχετε την πλήρη απόδοση, συνιστάται ο τακτικός καθαρισμός των πτερυγίων ψύξης του κυλίνδρου. Βεβαιωθείτε ότι τα πτερύγια ψύξης είναι καθαρά στο χορτοκοπτικό σας. Εάν υπάρχουν ακαθαρσίες, πρέπει να καθαρίσετε καλά τα πτερύγια ψύξης με ένα πινέλο ή πεπιεσμένο αέρα.

Κοντινή λήψη ενός μπουζί ενός βενζινοκίνητου χορτοκοπτικού STIHL

Καθαρισμός του μπουζί

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα προβλήματα εκκίνησης ενός βενζινοκίνητου χορτοκοπτικού υποδεικνύουν ότι πιθανά το μπουζί έχει ρύπους. Για να καθαρίσετε το μπουζί του βενζινοκίνητου χορτοκοπτικού σας, ενδείκνυται ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι. Για την αφαίρεση και τον έλεγχο ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης.

Εάν υπάρχουν σημάδια φθοράς ή μετά από συγκεκριμένο αριθμό ωρών λειτουργίας, είναι φρόνιμο να αντικαταστήσετε το μπουζί. Επιπλέον, εφόσον είναι δυνατό, εξαλείψτε την αιτία της ρύπανσης.

Η υπερβολική ποσότητα λαδιού κινητήρα στο καύσιμο ή η συσσώρευση ακαθαρσιών στο φίλτρο αέρα είναι κακή για το μπουζί.

Προσοχή: Μην καθαρίζετε ποτέ μόνοι σας την εξάτμιση ή το καρμπυρατέρ στο κοπτικό μηχάνημά σας. Για να καθαρίσετε το καρμπυρατέρ ή την εξάτμιση, μεταβείτε οπωσδήποτε σε έναν πιστοποιημένο αντιπρόσωπο της STIHL.

Ένας άνδρας με προστατευτικό εξοπλισμό STIHL ανεφοδιάζει ένα μηχανοκίνητο χορτοκοπτικό STIHL με ένα μίγμα βενζίνης-λαδιού

Γιατί δεν ξεκινά το χορτοκοπτικό;

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο μίγμα βενζίνης – δεν θα πρέπει να είναι ηλικίας άνω του ενός έτους. Εάν δεν είστε σίγουροι για την ηλικία του μίγματος βενζίνης, καλύτερα αντικαταστήστε το.

Αν δεν παρέχεται ο σπινθήρας

Μια πιθανή πηγή σφάλματος είναι το μπουζί. Ως αναλώσιμο εξάρτημα πρέπει να αντικαθίσταται τακτικά. Εάν ένα καινούργιο μπουζί δεν λύσει το πρόβλημα, φέρτε το χορτοκοπτικό για έλεγχο στον πιστοποιημένο αντιπρόσωπο STIHL.