Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου – Βασικές γνώσεις

Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου κατασκευής της STIHL αποτελούν μοναδικά πακέτα ισχύος για τα μηχανήματα με μεγάλη διάρκεια ζωής. Μάθετε τώρα περισσότερα για τον κόσμο των επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου.

Η επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου STIHL AP 500 S και το επαναφορτιζόμενο αλυσοπρίονο STIHL MSA 300

Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου: Δομή και τρόπος λειτουργίας

Αρχικά, συγκεντρώσαμε για εσάς όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας των επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου. 

Ένα άτομο με προστατευτικά γάντια STIHL κρατά στα χέρια του μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου STIHL

Μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου αποτελείται από πολλές κυψέλες.

Δομή επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου

Μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου αποτελείται από πολλές κυψέλες, ενώ κάθε μία από αυτές τις κυψέλες διαθέτει δύο ηλεκτρόδια: Το αρνητικό ηλεκτρόδιο ανόδου και το θετικό ηλεκτρόδιο καθόδου. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο ηλεκτρόδια ένα υγρό ηλεκτρολύτη μεταφέρει τα ιόντα λιθίου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκφόρτισης και φόρτισης.

Τα ηλεκτρόδια επίσης διαχωρίζονται ηλεκτρονικά μέσω ενός διαχωριστή για την αποτροπή βραχυκυκλώματος.

Τρόπος λειτουργίας των επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου

Κατά τη χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου, διοχετεύονται ιόντα λιθίου και ηλεκτρόνια στην πλευρά της ανόδου – πραγματοποιείται μια διαδικασία εκφόρτισης. Τα ιόντα λιθίου περνούν μέσω του υγρού ηλεκτρολύτη και του διαχωριστή στο ηλεκτρόδιο καθόδου, ενώ τα ηλεκτρόνια ρέουν μέσα από το εξωτερικό ηλεκτρικό κύκλωμα και εκτελούν ηλεκτρικό έργο. Αυτή η διαδικασία παράγει ηλεκτροκινητική ενέργεια, η οποία κινεί τη επαναφορτιζόμενο μηχάνημα.

Η διαδικασία φόρτισης της μπαταρίας πραγματοποιείται με ακριβώς την αντίθετη σειρά: Τώρα, τα ιόντα λιθίου μετακινούνται από το ηλεκτρόδιο καθόδου μέσω του υγρού ηλεκτρολύτη στο ηλεκτρόδιο ανόδου.

Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου: Διάρκεια ζωής και ημερομηνία λήξης

Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου της STIHL δεν είναι προϊόντα μίας χρήσης, αλλά χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια ζωής και ημερομηνία λήξης – ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα. Όσον αφορά τη φόρτιση επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου, αυτές ενδείκνυνται για έως και 1.200 κύκλους φόρτισης. Χάρη στην τελευταία τεχνολογία κυψελών, η επαναφορτιζόμενη μπαταρία STIHL AP 500 S αντέχει ακόμα και σε 2.400 κύκλους φόρτισης.

Η διάρκεια ζωής των επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου STIHL που υπερβαίνει τον μέσο όρο αντικατοπτρίζει την ιδιαίτερη ποιότητα των προϊόντων. Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες της STIHL μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε πολλά διαφορετικά επαναφορτιζόμενα μηχανήματα της STIHL – τόσο σε παλαιότερες όσο και σε νεότερες γενιές μηχανημάτων. Τα πακέτα επαναφορτιζόμενων μπαταριών που αναπτύσσονται ειδικά για τα μηχανήματά μας δεν προσφέρουν μόνο τεράστια αξιοπιστία, αποτελούν ταυτόχρονα μια άριστη επένδυση για πολύ καιρό. 

Χωρητικότητα επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου

Η χωρητικότητα της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας στις μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν μπορεί να μετρηθεί από ιδιώτες χρήστες. Σε περίπτωση που προκύψουν ερωτήσεις σχετικά με την υπολειπόμενη χωρητικότητα της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας ή παρατηρήσετε μείωση της χωρητικότητας της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας, τότε ο πλησιέστερος πιστοποιημένος αντιπρόσωπος STIHL είναι ο κατάλληλος αρμόδιος επικοινωνίας για εσάς. Ο εξειδικευμένος έμπορος της STIHL καθορίζει με ακρίβεια τη χωρητικότητα της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας χρησιμοποιώντας ένα διαγνωστικό μηχάνημα μπαταρίας. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν και σε ερωτήσεις σχετικά με τους χρόνους λειτουργίας και τους χρόνους φόρτισης των επαναφορτιζόμενων μπαταριών της STIHL.

Βαθιά εκφόρτιση επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου

Ίσως έχετε ακούσει ότι η βαθιά εκφόρτιση, δηλαδή η σχεδόν πλήρης εκφόρτιση μιας μπαταρίας, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Ωστόσο, στην STIHL χρησιμοποιούμε την πλέον σύγχρονη τεχνολογία επαναφορτιζόμενων μπαταριών. Η αυτοεκφόρτιση των κυψελών ιόντων λιθίου ανέρχεται στο μόλις 1 έως 3% ετησίως, με αποτέλεσμα η επαναφορτιζόμενη μπαταρία σας STIHL να προστατεύεται συνήθως αξιόπιστα από βαθιά εκφόρτιση.

Ωστόσο, συνιστάται η σωστή αποθήκευση των επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου. Αν η επαναφορτιζόμενη μπαταρία δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα, φυλάξτε την σε κατάσταση φόρτισης μεταξύ 40% και 60%, για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής των κυψελών. 

Κιβώτιο επαναφορτιζόμενης μπαταρίας STIHL με μπαταρίες STIHL σε ράφι συνεργείου

Φυλάσσετε τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες καλύτερα φορτισμένες μεταξύ του 40 και 60% της φόρτισης.

Ωστόσο, οι σύγχρονες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες της STIHL μπορούν να αποθηκεύονται και πλήρως εκφορτισμένες εύκολα για μερικούς μήνες στη διάρκεια του χειμώνα – χωρίς να προκύπτει βαθιά εκφόρτιση. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει εδώ το BMS, το έξυπνο σύστημα διαχείρισης μπαταρίας.

Το BMS παρακολουθεί τόσο τη συνεχή λειτουργία της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας ιόντων λιθίου σε ένα προκαθορισμένο εύρος όσο και την τάση των κυψελών. Εάν η τάση στις κυψέλες μπαταρίας πέσει πολύ, η επαναφορτιζόμενη μπαταρία μεταβαίνει αυτόματα σε κατάσταση ηρεμίας και διακόπτει τη διαδικασία εκφόρτισης, γεγονός που αποτρέπει τη βαθιά εκφόρτιση.

Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου: Περιοχή θερμοκρασίας

Για τη βέλτιστη αποθήκευση των πακέτων επαναφορτιζόμενης μπαταρίας συνιστάται μια θερμοκρασία περιβάλλοντος περίπου 20 °C, για να εξασφαλιστεί μια μεγάλη διάρκεια ζωής του πακέτου. Έτσι, έχετε στη διάθεσή σας την πλήρη αποδοτικότητα, ακόμη και σε χρήση αμέσως μετά την αποθήκευση. Βασικά, η αποθήκευση των πακέτων επαναφορτιζόμενων μπαταριών είναι εφικτή σε θερμοκρασία από -20°C έως +50°C. Σε αυτές τις οριακές περιοχές πρέπει ωστόσο να αναμένονται απώλειες στη λειτουργία και τη διάρκεια ζωής.

Σε περίπτωση ασαφειών, οι οδηγίες χρήσης ή οι ειδικοί μας στους εξειδικευμένους εμπόρους της STIHL θα σας βοηθήσουν.

Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου: Απόρριψη και ανακύκλωση

Παρά τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους, οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου πρέπει να απορρίπτονται ή να ανακυκλώνονται κάποια στιγμή. Για να γνωρίζετε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε με τις παλιές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου STIHL, θα βρείτε παρακάτω όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Χώρος πωλήσεων ενός εξειδικευμένου εμπόρου της STIHL με υπαλλήλους και πελάτες

Μπορείτε να επιστρέψετε τις μεταχειρισμένες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες στον εξειδικευμένο έμπορο της STIHL.

Απόρριψη επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου

Επιστρέψτε δωρεάν τις χρησιμοποιημένες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες στον πιστοποιημένο αντιπρόσωπο της STIHL ή παραδώστε τις σε ένα δημόσιο σημείο συλλογής.

Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου STIHL τύπου AR πρέπει να παραδίδονται μόνο στους εξειδικευμένους εμπόρους και όχι σε δημόσια σημεία συλλογής, καθώς η επαναφορτιζόμενη μπαταρία μπορεί να εξακολουθεί να είναι φορτισμένη λόγω κατασκευής. Λάβετε υπόψη σας τους τοπικούς κανονισμούς για την περιβαλλοντικά φιλική απόρριψη. 

Ποτέ μην αποθηκεύετε ή μεταφέρετε τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες χωρίς προστασία και χωρίς συσκευασία, αλλά να τις επιστρέφετε πάντα προστατευμένες από βραχυκύκλωμα. Μπορείτε να τοποθετήσετε τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου είτε στην αρχική τους συσκευασία είτε σε μια πλαστική σακούλα, να καλύψετε τους πόλους ή να ενσωματώσετε τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες σε ξηρή άμμο. Ανατρέξτε στις σελίδες σέρβις για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απόρριψη μπαταριών και παλαιών ηλεκτρικών μηχανημάτων.

Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου: Ανακύκλωση 

Η ανακύκλωση είναι απαραίτητη για την υπεύθυνη χρήση των πόρων – και με την ανακύκλωση μπορούν να ξαναχρησιμοποιούνται πολύτιμα συστατικά των επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου. Για την ανακύκλωση των επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου υπάρχουν υγροχημικές διαδικασίες: Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες συλλέγονται, τεμαχίζονται, μετατρέπονται σε Black Mass και ανακτώνται ηλεκτροχημικά. 

Και κάτι ακόμα: Επειδή η βιωσιμότητα είναι σημαντική για όλους, η STIHL σκοπεύει να τοποθετεί όλο και περισσότερα ανακυκλωμένα συστατικά και να αντλεί τους ανάλογους πόρους σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία για τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου στο μέλλον.

Φαινόμενο μνήμης

Δύσκολα καταργείται η ανησυχία για το φαινόμενο μνήμης στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες – αλλά τι είναι αυτό; Με τον όρο «φαινόμενο μνήμης» εννοείται μία απώλεια χωρητικότητας για επαναφορτιζόμενες μπαταρίες νικελίου καδμίου, η οποία προκαλείται από την πρόωρη φόρτιση. Εάν μια τέτοια μπαταρία δεν εκφορτιστεί πλήρως πριν φορτιστεί ξανά, «απομνημονεύει» τις ενεργειακές ανάγκες των τελευταίων φορτίσεων και φορτίζει μόνο αυτή την ποσότητα ενέργειας – έτσι χάνει γρήγορα τη χωρητικότητά της και αχρηστεύεται.

Επαναφορτιζόμενος φυσητήρας STIHL BGA 57 χωρίς το επιβλαβές φαινόμενο μνήμης

Αυτό το φαινόμενο δεν ισχύει ιδιαίτερα στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου STIHL, οι οποίες αντιστοιχούν στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας επαναφορτιζόμενων μπαταριών.

Έχετε κι άλλες ανοιχτές ερωτήσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες; Μάθετε περισσότερα για το φαινόμενο μνήμης στον οδηγό μας.

Σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις

Περισσότερα για την τεχνολογία επαναφορτιζόμενης μπαταρίας