Καθαρισμός ξύλινης βεράντας: Ανοιξιάτικος καθαρισμός για εξωτερικούς χώρους

Εάν η βεράντα είναι ταλαιπωρημένη από τις καιρικές συνθήκες: Θα σας δείξουμε πώς να καθαρίσετε την ξύλινη βεράντα σας με απλά μέσα.

Ένας άνδρας καθαρίζει τη βεράντα με έναν καθαριστή επιφανειών STIHL RA 82

Πώς να καθαρίζετε σωστά τις ξύλινες βεράντες

Μετά τον χειμώνα, το ξύλο της βεράντας έχει αποχρωματιστεί από τους ρύπους και φαίνεται άσχημο. Ιδιαίτερα σε σκιερές περιοχές σχηματίζεται ένα πράσινο στρώμα που πρέπει να αφαιρεθεί. Αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα με απλά οικιακά προϊόντα. Και αν έχετε ένα πλυστικό υψηλής πίεσης, με το σωστό εξάρτημα καθαρίζετε ήπια και αποτελεσματικά. Θα σας δείξουμε πώς.

Ο κατάλληλος εξοπλισμός για τον καθαρισμό της ξύλινης βεράντας σας

Κατά κανόνα, θα πρέπει να καθαρίζετε τακτικά την ξύλινη βεράντα με μια βούρτσα για να αποφεύγετε τους επίμονους ρύπους. Για τον εκτεταμένο ανοιξιάτικο καθαρισμό, η σκούπα και η σκούπα/βούρτσα είναι ιδανικά για την προετοιμασία. Πλυστικά υψηλής πίεσης με εξάρτημα βούρτσας πλύσης βοηθούν επίσης πολύ καλά στον καθαρισμό ξύλινων βεραντών.

Κοντινή λήψη του καθαριστή επιφανειών STIHL RA 82 κατά τον καθαρισμό μιας βεράντας

Το ξύλο της βεράντας καθορίζει τον τρόπο καθαρισμού

Κατά κανόνα ισχύει: Ποτέ μην καθαρίζετε ξύλινες βεράντες με την απευθείας δέσμη του πλυστικού υψηλής πίεσης. Υπάρχει κίνδυνος η πίεση του μηχανήματος να ξεπλύνει την κόλλα ξύλου και το ξύλο να γίνει πορώδες ταχύτερα. Είναι καλύτερο να ενημερωθείτε εκ των προτέρων για το ξύλο από το οποίο είναι κατασκευασμένο το δάπεδο της βεράντας σας και να αποφασίσετε με βάση την κατηγορία αντοχής πώς θα καθαρίσετε καλύτερα τις σανίδες της βεράντας σας:

  • Κατηγορία 1 και 2: π.χ. τροπικά ξύλα όπως το Bangkirai και το Teak, αλλά και ψευδοακακία ή βελανιδιά: Αυτά τα ξύλα είναι πολύ ανθεκτικά, στιβαρά και κατάλληλα για σκληρή χρήση. Μπορούν να καθαριστούν με τη βούρτσα πλύσης.
  • Κατηγορία 3 και 4: π.χ. οξιά, έλατο ή πεύκο: Αυτή η κατηγορία ξύλου είναι λίγο λιγότερο ανθεκτική και θα πρέπει να καθαρίζεται καλύτερα χειροκίνητα με σκούπα και βούρτσα. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές για το νοικοκυριό.  

Καθαρισμός ξύλινης βεράντας με πλυστικό υψηλής πίεσης

Αν η ξύλινη βεράντα σας ενδείκνυται για εργασία με το πλυστικό υψηλής πίεσης και μια βούρτσα πλύσης, μπορείτε να προχωρήσετε στην εργασία. Τοποθετήστε το εξάρτημα και ρυθμίστε την πίεση νερού σε χαμηλή βαθμίδα. Η πολύ υψηλή πίεση νερού μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην επιφάνεια του ξύλου. Το ξύλο της βεράντας που γίνεται έτσι τραχύ και χαλά η δομή του, μπορεί να γίνει εύθραυστο ή ακόμα και να θρυμματιστεί.

Κατά τον καθαρισμό, φροντίστε να καθαρίζετε ομοιόμορφα ολόκληρη την επιφάνεια. Έτσι διασφαλίζετε μια ομοιόμορφη απόχρωση της καθαρισμένης επιφάνειας.

Για σκληρές και μη επεξεργασμένες ξύλινες επιφάνειες, σας συνιστούμε το καθαριστικό για πέτρα και προσόψεις STIHL CS 100. Έτσι απομακρύνετε αξιόπιστα τις επίμονες πράσινες επιστρώσεις.

Οικιακά προϊόντα για την ξύλινη βεράντα

Αν δεν έχετε ένα πλυστικό υψηλής πίεσης στο σπίτι ή σε ξύλινες βεράντες που δεν είναι κατάλληλες για την εργασία με αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά οικιακά προϊόντα. Μια φιλική προς το περιβάλλον και οικονομική παραλλαγή είναι, για παράδειγμα, η εργασία με σόδα (ανθρακικό νάτριο) ή εντελώς κλασικά με λιπαντικό σαπούνι.

Δυνατή ομάδα: Σόδα και baking powder

Για την παρασκευή μιας πάστας καθαρισμού με σόδα δεν χρειάζονται πολλά πράγματα. Αρχικά, ανακατέψτε 500 ml χλιαρό νερό με 2–3 κουταλιές της σούπας baking powder. Ανακατέψτε, μέχρι στο μίγμα να μην υπάρχουν σβώλοι. Στη συνέχεια, το μίγμα προστίθεται σε μια κατσαρόλα με 5 l χλιαρό νερό. Προσθέστε 100 g σόδα (ανθρακικό νάτριο) και βράστε τα όλα μέχρι να φουσκώσει το υγρό. Με αυτήν την πάστα μπορείτε τώρα να καθαρίσετε εύκολα και ήπια την ξύλινη βεράντα.

Για να καθαρίσετε την ξύλινη βεράντα, εφαρμόστε την πάστα στις ξύλινες σανίδες και απλώστε την με μια βούρτσα/σκούπα. Η πάστα πρέπει να δράσει για μερικές ώρες.

Τέλος, καθαρίστε την ξύλινη βεράντα από την πάστα σόδας πλένοντάς την με νερό.

Καθαρισμός ξύλινης βεράντας με λιπαντικό σαπούνι

Το σαπούνι είναι επίσης κατάλληλο για τον καθαρισμό ξύλινων βεραντών. Τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα πρέπει βέβαια να προτιμώνται. Βεβαιωθείτε ότι δεν καταλήγουν πάρα πολλά λύματα στον κήπο σας.

Μπορείτε να εφαρμόσετε το λιπαντικό σαπούνι αδιάλυτο και να το τρίψετε με μια βούρτσα. Με λίγη υπομονή, ο τελευταίος αρμός της ξύλινης βεράντας σας θα καθαριστεί ξανά. Τέλος, ξεβγάλτε τα πάντα. Ένα λάστιχο κήπου ή, εάν δεν υπάρχει κάποιο, ένα ποτιστήρι είναι επίσης κατάλληλα για αυτό.

Το ξύδι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε μια ξύλινη βεράντα

Όλα τα όξινα απορρυπαντικά (συμπεριλαμβανομένου του ξυδιού) δεν είναι καλά συμβατά με τις ξύλινες σανίδες της ξύλινης βεράντας σας. Σας συνιστούμε να το αποφύγετε αυτό, για να απολαύσετε τη βεράντα σας για πολλά χρόνια.

Ξύλινη βεράντα μπροστά από έναν πράσινο κήπο με μπάρμπεκιου, καρέκλες και γλάστρες

Περισσότερες συμβουλές για τη φροντίδα μιας ξύλινης βεράντας

Έχετε ήδη καταφέρει πολλά με τον καθαρισμό της επιφάνειας της ξύλινης βεράντας σας, αλλά δεν έχετε τελειώσει ακόμα. Αν σας αρέσει η τελειότητα, μπορείτε να κάνετε κι άλλα.

Καθαρισμός κάτω από τη βεράντα

Αν δεν το βλέπεις, το ξεχνάς: ισχύει δυστυχώς και στην ξύλινη βεράντα. Ό,τι πέφτει ανάμεσα ή κάτω από τις σανίδες ξεχνιέται – μέχρι να μυρίσει δυσάρεστα. Όποιος θέλει να το προλάβει, τολμά να κοιτάξει κάτω από την ξύλινη βεράντα.

Καθαρίζετε τακτικά την περιοχή μεταξύ της υποδομής και της βεράντας από φύλλα και άλλους ρύπους, π.χ. με κοπτικό αναρροφητήρα ή φυσητήρα. Έτσι, αποφεύγετε την αποσύνθεση της βεράντας από κάτω και την ευαισθησία της σε μύκητες και παράσιτα από το ξύλο.

Φροντίδα: Λίπανση ξύλινης βεράντας

Ως τελευταίο βήμα μετά τον καθαρισμό συνιστούμε τη μετεπεξεργασία του ξύλου με λάδι ή βερνίκι. Έτσι διασφαλίζετε τη σωστή προστασία του ξύλου.

Για αυτό, περιμένετε έως περ. 24 ώρες μετά τον καθαρισμό. Εάν το ξύλο είναι ακόμα υγρό, μπορεί να παγιδευτεί υγρασία στο υλικό, γεγονός που θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη αποσύνθεση.

Το λάδι ή το βερνίκι όχι μόνο θα φροντίσουν το ξύλο, αλλά και θα κάνουν τη βεράντα σας αισθητικά τέλεια για τη νέα σεζόν κήπου.

Σύνοψη: Καθαρισμός ξύλινης βεράντας

  • Την άνοιξη θα πρέπει να καθαρίσετε την ξύλινη βεράντα σας, καθώς ο χειμώνας έχει αφήσει ίχνη.
  • Προετοιμάστε την ξύλινη βεράντα τακτοποιώντας και σκουπίζοντάς την.
  • Η εργασία με ένα πλυστικό υψηλής πίεσης είναι εύκολη και ήπια, όταν το ξύλο της βεράντας είναι κατάλληλο για αυτό και χρησιμοποιείται βούρτσα πλυσίματος.
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και οικιακά προϊόντα, όπως σόδα ή σαπούνι.
  • Το ξύδι βλάπτει το ξύλο και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.
  • Μετά τον καθαρισμό, συνιστάται να λιπαίνετε την ξύλινη βεράντα

Περισσότερα για τους λάτρεις του κήπου